Vereniging IJsclub Alkemade

De ijsclub heeft 450 actieve schaatsers en een kleine 1000 donateurs. De club is hiermee een van de grootste verenigingen in Alkemade. Een groot gedeelte van de actieve schaatsers (bijna 200) wordt gevormd door de jeugd tot 12 jaar die uit de gehele gemeente komt. IJsclub Alkemade beheert het jeugd schaatsen namens de (natuur) ijsclubs van Rijpwetering en Oud Ade.

De Landijsbaan van de club ligt in Oude Wetering. De ingang is aan de Baan 32. De ijsbaan die hierop uitgezet kan worden is 333 meter. Dit is de kleinst mogelijke afmeting voor een officiële schaatswedstrijdbaan.
Op het terrein staat ook ons clubgebouw de Pegel. De "Stichting Landijsbaan" is de eigenaar van de ijsbaan en het clubgebouw.

De ijsclub is lid van "Het Merendistrict". Het merendistrict is een stichting die bestaat naast ijsclub Alkemade uit de ijsclubs van: Oud Ade, Rijpwetering, De Kaag, Warmond, Leiderdorp en Hoogmade. Indien er tochten op natuurijs worden gereden beheert de club de stempelpost in Roelofarendsveen. Het startpunt is bij café bar 't Veen, Langeweg 16 in Roelofarendsveen 071-3314585.

De training en wedstrijdactiviteiten op kunstijs vinden op diverse locaties plaats:
  • wedstrijd rijden, vindt voornamelijk op de Uithof in Den Haag plaats.
  • Recreatieschaatsen of techniek training, vindt in de IJshal Leiden en op de kunstijsbaan Kennemerland in Haarlem plaats.
  • Jeugdschaatsen tot 12 Jaar, vindt in de IJshal Leiden plaats.
  • Skeeleren, wordt gedaan op de skeelerbaan in Kudelstaart.