"In Februari avondrood, volgende dag sneeuw in de sloot."

Hoe kies ik een schaats voor mijn kind?

Hoe kies ik een schaats voor mijn kind?

Voor de trainers van IJsclub Alkemade geldt dat het plezier in schaatsen komt boven het presteren op top niveau. Dus eerst plezier maken en dan misschien later denken aan prestaties zoals bijvoorbeeld Sven Kramer of Irene Wüst, presteren op top niveau is maar voor weinigen weggelegd! Heel belangrijk voor schaatsplezier is een kwalitatief goed schaats in de juiste maat! Wat misschien nog wel belangrijker is, is een scherpe schaats. Een scherpe schaats geeft meer grip en is veel minder vermoeiend. Meerdere keren slijpen per seizoen is sterk aan te raden!

Koop nieuwe of hele goede tweede hands schaatsen. Goedkoop blijkt vaak duurkoop te zijn en de ervaring leert dat goede schaatsen altijd weer makkelijk kunnen worden verkocht of ingeruild!

Het plezier op het ijs valt of staat bij een goede schaatskeuze. De beginnende schaatser die nog nooit op schaatsen of skeelers heeft gestaan kan het beste beginnen op de “ouderwetse” houten schaatsen of de iets modernere kunststof Easy Gliders. Belangrijk hierbij is wel dat deze schaatsen worden ondergebonden onder een stevige schoen van de juiste maat, dus geen sportschoentjes of rubberen laarzen.

 

Nadat de kinderen hebben geleerd te glijden op de schaats kan al vrij snel worden overgestapt naar een schoenschaats. Veel ouders/kinderen kiezen dan voor combi-noren. Voordeel van combinoren is dat de kinderen er vrij eenvoudig op weg schaatsen, de schoen is lekker hoog en zet de enkel vast zodat je niet snel gaat zwikken. WIJ RADEN DE COMBI-NOOR AF! Groot nadeel is nu juist die hoge harde schoen. Door die hoge schoen kan je niet in de juiste schaatshouding komen, want je enkel staat vast. Kortom, je blijft rechtop staan. Dat geeft in eerste instantie een gemakkelijker gevoel maar op de langere termijn wil je sneller schaatsen en bochten gaan maken en dat gaat niet door de verkeerde houding. Dat is zonde van alle tijd en moeite die je in het oefenen op de verkeerde schaats steekt.

Veel beter is de keuze voor bijvoorbeeld de Viking Unlimited. De voorkeur voor de Viking Unlimited schaats zit in de volgende motivatie:
• De schoen geeft goede enkelsteun waardoor het kind sneller recht op de schaats gaat staan.
• De semi-softboot heeft een open hiel, waardoor er een juiste kniehoek aangenomen kan  worden. Kind kan makkelijker glijden, snelheid maken en overstappen.
• Hoge kwaliteit ijzer, dus goed glijvermogen en minder vaak slijpen.
• De schoen geeft de kinderen warme voeten en dat maak het schaatsen op voorhand al een stuk leuker.

Als je het schaatsen leuk blijft vinden en je meer wilt ontwikkelen is het aan te raden na één of maximaal 2 jaren les over te stappen naar de lage noor met leren schoen.

En nog later de klapschaats. Overleg hiervoor zeker met je trainer. Te vroeg overstappen naar een klapschaats heeft weinig zin. Eerst moet je techniek in orde zijn!

 

Uiteraard moet je jezelf goed laten informeren bij de schaatskeuze. Overleg met je trainer of raadpleeg hiervoor een specialist zoals: Jan van der Hoorn Schaatssport aan de Westkanaalweg 10E in Ter Aar
Bij Jan van der Hoorn vind je alles voor de schaatssport, schaatsen, kleding, bescherming, onderhoud, accessoires en eventueel sportvoeding.


Ogenblik a.u.b. ...