Schaatsvaardigheid

KNSB Schaatsvaardigheidspaspoort

Bij IJsclub Alkemade staat plezier in het schaatsen voorop, maar natuurlijk willen we de kinderen zo goed mogelijk leren schaatsen en daarbij is de techniek van groot belang.  Door op de training allerlei leuke spelletjes en oefeningen te doen wordt de techniek van het schaatsen bijna ongemerkt aangeleerd. We gebruiken hierbij het schaatsvaardigheidspaspoort van de KNSB. Het schaatsvaardigheidspaspoort bestaan uit 7 niveaus met elk 4 tot 7 onderdelen. Jaarlijks worden deze onderdelen beoordeeld. We gebruiken het schaatsvaardigheidspaspoort nu (2014-2015) voor het derde jaar. De eerste twee jaren hebben we ervaring proberen op te doen en bekeken hoe we een en ander konden uitvoeren en beoordelen.

Dit jaar is het de bedoeling dat aan het einde van het seizoen een commissie van 4 personen de techniek van de kinderen gaat beoordelen. Het kind krijgt dan ook zijn schaatsvaardigheidspaspoort uitgereikt en kan dan ook zelf zien hoe hij of zij gevorderd is met de techniek van het schaatsen. De schaatser krijgt altijd een paspoort uitgereikt en kan voor bepaalde vaardigheden in verschillende niveaus worden beoordeeld. Het is dus niet zo dat alle vaardigheden van bijvoorbeeld niveau 2 voldoende moeten zijn beoordeeld voordat een kind een paspoort krijgt uitgereikt.

Klik HIER voor een voorbeeld van het paspoort zoals dat door IJsclub Alkemade wordt gebruikt.

Hieronder staan links naar filmpjes van de KNSB. In de filmpjes kunt u zien op welke onderdelen de kinderen worden beoordeeld.

Vaardigheidstesten niveau 2

Vaardigheidstesten niveau 3

Vaardigheidstesten niveau 4

Vaardigheidstesten niveau 5