"In Februari avondrood, volgende dag sneeuw in de sloot."

Veiligheid en skeeleren

Als kind hebben we natuurlijk allemaal weleens geskeelerd op de stoep of in de speeltuin. Maar als we sneller en verder willen moeten we de openbare weg op. Voordat we de openbare weg op gaan is het van belang dat we de volgende vaardigheden onder de knie hebben:
• Remmen
• Keren
• Berm- noodstop

Bescherming!
Als je als skeeleraar de openbare weg op gaat ben je erg kwetsbaar. Draag daarom altijd een goedgekeurde helm. Bij de meeste toertochten is de helm tegenwoordig verplicht. En terecht want hoofdletsel veroorzaakt blijvende problemen en verminkingen.  Let erop dat een skeelerhelm is voorzien van een CE markering en voldoet aan de norm EN 1078 of EN 1080 uit 1997. Een dergelijke helm is uitvoerig getest en biedt optimale bescherming. Verder is het van groot belang dat de helm goed past, zodat de helm niet verschuift bij een valpartij. Met name een te grote helm is erg onveilig.
Draag altijd polsbeschermers en daarnaast zijn knie- en elleboog beschermers een extra optie. Bij een val is een schaving, kneuzing of fractuur snel opgelopen.

Wanneer niet skeeleren?
Het weer in ons land is niet altijd ideaal voor onze skeelersport. Het is al niet prettig om nat te regenen tijdens het sporten, maar vermijd altijd natte wegen en wegen die door bladval glad en onbetrouwbaar kunnen zijn. Let op voor obstakels (vee- en wildroosters e.d.). Als je op een fietspad rijdt houd dan rekening met fietsers en bromfietsen, zeker buiten de bebouwde kom. Rijd links van de weg zodat je tegenliggers ziet aankomen.

Verlichting!
Rijd nooit bij avond of nacht op de weg. Andere weggebruikers zien je meestal niet of door je snelheid veel te laat aankomen. Mocht je toch de weg op gaan en dreig je niet voor donker thuis te zijn zorg dan voor reflecterende kleding of plak reflectietape op de kleding (armen en benen, de rug is minder geschikt omdat daar vaak de armen op liggen!) en schoen. Ook is het handig om verlichting te dragen. Iedere sport- of fietsenzaak heeft LED-verlichting te koop. Deze verlichting is klein en licht. Voor een paar euro loop je een stuk minder risico.

Geluid!
Skeeleren is een vrij geluidloze manier van voortbewegen. Mede weggebruikers horen je dus niet aankomen. Ook bij de sport- of fietsenwinkel is een 'vingerbel' te koop. Hiermee maakt je je hoorbaar als je een voetganger, fiets of brommer wilt inhalen. Ook bij een bocht of een hoek kan het handig zijn je komst even aan te kondigen met een belletje.


Ogenblik a.u.b. ...